تعداد بسیاری از افراد با رؤیای داشتن کسبوکار موفق خود، ایدههای خلاقانهای را ارائه داده؛ اما به دلیل نداشتن بودجه کافی یا عدم آگاهی لازم درباره راهاندازی کسبوکار موفق، آن را رها میکنند. استفاده از تکنیکهای راهاندازی کسبوکار و رعایت اصول مرتبط با آن موجب میشود تا پس از روال افتادن کار به سود عالی دست پیدا کنید. هیچ فرمول موفقیت یکسانی برای تمامی افراد وجود ندارد؛ بلکه این به انتخاب شما بستگی دارد تا بتوانید با کمک چهارچوبهای موفقیت، گامهای درستی را بردارید.
دلیل اهمیت شناخت اصول راهاندازی کسب و کار:
اکثر افراد با داشتن رؤیاهای فراوان یکشبه پولدار شدن را دوست دارند؛ اما راه رسیدن به آن را نمیدانند. همیشه شروع و راهاندازی یک کسبوکار از ادامهدادن آن سختتر است. در طول مسیر ممکن است با مسائل و مشکلات متعددی مواجه شوید و باید آنها را یکی پس از دیگری از سر راه برداشته تا بتوانید موفقیت لازم را به دست آورید.
دستیابی به درآمد پرسود مستلزم رعایت اصول و قواعدی است که باید از همان ابتدا انجام دهید. اولین گام برای شروع کسبوکار موفق، انتخاب آن است، در برخی موارد افراد هنوز این مرحله را طی نکرده و بیایده و خلاقیتی در این زمینه ندارند. بدیهی است که برای موفق شدن در زمینه کاری نیاز است تا انرژی بیشتری را برای مقابله با مشکلات و محدودیتها صرف کنید.
داشتن یک برنامهریزی و انتخاب صحیح باعث میشود تا راحتتر بتوانید ریسکهای ایجاد شده در زمان راهاندازی کسبوکار را مدیریت کرده و شانس موفقیت خود را افزایش دهید. برای این کار لازم است تا ابتدا طی یک خودارزیابی، نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کرده و آمادگی لازم برای شروع فعالیت را به دست آورید.
نکات لازم در انتخاب شغل
انتخاب شغل و راهاندازی کسبوکار جدید که بتوان در آن موفق شد، کاری سخت و تصمیمگیری درباره آن نیاز به داشتن اطلاعات کافی و رعایت نکاتی از جمله موارد زیر دارد:
· درنظرگرفتن علاقه شخصی
هرچند در دنیای امروز همچنان وجود دارند افرادی که بدون درنظرگرفتن علاقه شخصی خود تنها به دنبال کاری پر درآمد با میزان سوددهی بالا هستند اما کاری که با علاقه شخصی انجام شود بسیار لذتبخشتر خواهد بود. برای همین در هنگام انتخاب شغل لازم است قبل از هر چیز، باتوجهبه پتانسیلهای درونی و بررسی آنها، نوع فعالیت و کسبوکار را انتخاب کنید.
· انتخاب ایده کاری متناسب با میزان بودجه و سرمایه خود
یکی از تصورات رایج و البته اشتباه در جامعه، راهاندازی کسبوکارهای متنوع در کنار یکدیگر و ارائه خدمات و محصولات گستردهتر باهدف دستیابی به بازدهی بیشتر است. در دنیای کنونی داشتن تخصص و مهارت در یک زمینه و متمرکزشدن بر روی یک حرفه بیشترین بازدهی را به همراه دارد. برای همین لازم است تا ایده کاری خود را در یک بخش انتخاب کرده و میزان بودجه و سرمایه خود را برآورد کنید.
· توجه به مهارت و توانایی
از آنجای که افراد دارای تفاوتهای فردی هستند، هر شخصی در انجام کاری توانایی و استعداد نهفته دارد. داشتن اطلاعات کافی درباره زمینههایی که مهارت و تخصص کافی در آن دارید موجب میشود تا علاقه خود را در راستای آن قرار داده و در نهایت کسبوکار دلخواه خود را راهاندازی کنید که موجب موفقیت نیز خواهد شد. این در حالی است که اگر برای شروع کاری در آن مهارت و توانایی نداشته باشید لازم است وقت و انرژی زیادی را بهجای متمرکزکردن بر روی روند کار بر روی یادگیری قرار دهید.
· بررسی نیازهای جامعه و مشتریان
همراه با رشد و پیشرفت جوامع بشری، نوع نیازهای جامعه نیز تغییر پیدا کرده بهنحویکه در زمانهای گذشته اصلاً وجود نداشتهاند. مانند ورود فناوری و استفاده از فضای مجازی در بین افراد که موجب شده تا کسبوکارهای آنلاین بهعنوان پرسودترین مشاغل شناخته شوند. در نتیجه میتوان گفت علاوه بر توجه به علاقه شخصی و بررسی توانایی و مهارتهای فردی لازم است تا نیازهای جامعه نیز موردتوجه قرار گیرد. در صورتی که کسبوکار شما در زمینه برطرفکردن نیازهای جامعه همسو شود میتوانید موفقیت را در یکقدمی خود مشاهده کنید.
· درنظرگرفتن مدتزمان بازدهی
یکی از قوانین حاکم بر طبیعت و جهانی که ما در آن زندگی میکنیم، قانون تکامل است. عدم توجه به این موضوع که راهاندازی کسبوکار و دستیابی به موفقیت در آن علاوه بر صرف خلاقیت و تلاش نیاز به زمان و انرژی دارد موجب میشود تا رشد تدریجی داشته باشید و متناسب با مدتزمان بازدهی در نظر گرفته شده و برنامهریزی شده، کار را به موفقیت برسانید. توجه به میزان سود و بازدهی بهدستآمده از کسبوکار و مقایسه آن با توقعات از جمله مواردی است که باید در نظر گرفته شود.
راهاندازی کسبوکار موفق و اصول مرتبط با آن
داشتن کسبوکار موفق علاوه بر اینکه میتواند سوددهی بالایی به همراه داشته باشد میتواند شما را با چالشها و مشکلات متعددی روبرو کند. برای همین لازم است تا در کنار داشتن ایدههای خلاقانه و پشتکار، قوانین و اصول راهاندازی کسبوکار را دانسته تا بتوانید همانند یک کارآفرین موفق عمل کنید. در حالت کلی کسبوکار شما وقتی در گروه برترینها قرار داده میشود که بتواند نیاز جامعه را بهخوبی شناسایی و برطرف کند.
از جمله اصولی که برای شروع یک کسبوکار نیاز است، عبارتاند از:
اصل اول: بهوجودآوردن ذهنیت صحیح
۱. انتخاب کسبوکار باتوجهبه میزان تجربه
یکی از اصول مهم در راهاندازی کسبوکار، شروع فعالیتی است که در آن تجربه کافی داشته باشید. تجربه میتواند بهصورت کاری یا ایده خلاقانهای باشد که میتوانید آن را به حرفه و شغل تبدیل کنید. هرچند سود و کسب درآمد بالا از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ اما نداشتن تجربه کافی در زمینه کاری نمیتواند رشد شما را تأمین کند.
۲. ترسیم نقشه راه با انتخاب هدف
ازآنجاییکه ایجاد یک کسبوکار جدید میتواند سودآوری و مزایای مالی زیادی را به همراه داشته باشد؛ اما برایآنکه بتوانید به یک کارآفرین موفق تبدیل شوید و بازدهی کسبوکار خود را رونق ببخشید، لازم است تا هدف نهایی خود از انجام کار را مشخص کنید. این هدف باید فراتر از درآمدزایی و رسیدن به پول کلان باشد، مانند ایجاد اشتغالزایی باهدف کمک به افراد بیکار جامعه یا برطرفکردن مشکلاتی که سایر مردم با آن در طول روز کلنجار میروند.
داشتن برنامهریزی دقیق در جهت پیشبرد اهداف، تعیینکردن مدتزمان دستیابی به هر مرحله، توجه و طراحی تمام جزئیات باعث میشود تا کار را راحتتر انجام دهید. در برخی موارد ممکن است بخواهید در میانه راه نقشه را تغییر دهید و این برای رسیدن به موفقیت امکانپذیر خواهد بود.
۳. بررسی تمامی احتمالات
کسب اطلاعات کافی درباره اصول راهاندازی کسبوکار برای تضمین شغل در آینده طولانیمدت است. یک فرد برایآنکه بتواند در کار خود موفق عمل کند لازم است یک چشمانداز بلندمدت داشته باشد. در نتیجه برای انتخاب یک شغل لازم است تا تحقیقات بهصورت گسترده انجام شود. بهعنوانمثال در کشوری مثل ایران که با مشکلاتی مانند تحریم و تورم مواجه است، لازم است قبل از هرگونه اقدام به فعالیتی، تمامی جوانب را سنجیده و باتوجهبه این موضوع، کار را شروع کنید. این کار از بروز شکست و در نهایت تعطیلی کسبوکار به مقدار قابلتوجهی جلوگیری خواهد کرد.
۴ . شناسایی مشتریان و درک صحیح نیاز آنها
بررسی بازار، کسب شناخت نسبت به مشتریان و جمعآوری اطلاعات درباره صنفی که به آن وارد شدهاید، کمک میکند تا بتوانید خدمات و محصولات موردنیاز جامعه را بهتر شناخته و بهترین راه برای خدماترسانی به مشتریان را پیدا کنید. یکی از موارد قابلتوجه در این اصل از اصول راهاندازی کسبوکار، امکان ارائه خدمات یا محصولات بهصورت آنلاین است.
امروزه با روند روبهرشد استفاده از فناوری و اینترنت در بین افراد، لازم است تا یک مالک کسبوکار برای دستیابی به موفقیت، شغل و خدمات خود را بهصورت آنلاین نیز ارائه دهد. مشاغل گوناگون مانند تولیدی، آموزشی، مشاوره، عمدهفروشی و… باید درباره نحوه ارائه آنلاین خود به دیگران برنامهریزی دقیق داشته باشند. برای شناسایی مشتریان و درک صحیح مشتریان خود میتوانید از یک مشاوره کسب و کار کمک بگیرید .
۵. مشخصکردن اولین قدم بهجای فکرکردن به مقصد
بزرگ فکرکردن، کوچک و آهسته شروعکردن و سریع رشدکردن از دیگر اصول راهاندازی کسبوکار موفق است که باید موردتوجه قرار گیرد.
بزرگ فکرکردن به معنای درنظرگرفتن و ترسیم آیندهای بزرگ و جهتدادن به برنامهها برای رسیدن به هدف نهایی است. در بسیاری از موارد که مالک حرفهای با شکست مواجه میشود، عدم توجه به هدف اصلی و درنظرگرفتن دستیابی به پول است. اکثر این افراد بهجای آنکه بازده و سود کسبوکار خود را در جهت توسعه و رشد آن به کار گیرند، صرف سرمایهگذاری در بخشهای دیگر مانند املاک و مستغلات کردهاند.
ازآنجاییکه برای شروع کار نه سرمایه، نه روابط تجاری گسترده و نه منابع متعدد دارید لازم است فکر بزرگ خود را از یک نقطه کوچک شروع کنید. با این کار میتوانید بهمرورزمان برند تجاری خود را تولید کرده، صاحب اعتبار شده و با مالکان بزرگتر و حرفهای ملاقات داشته باشید و از تمامی این موارد برای موفقیت در بازار استفاده کنید.
بهکارگرفتن منابع دیگران در کنار بزرگ فکرکردن و شروعکردن از یک نقطه کوچک به رشد سریع کسبوکار کمک خواهد کرد. به همین علت است که در دنیای امروز توسعه کسبوکارهایی مانند شرکتهای زنجیرهای، سرمایهگذاری مشترک، خرید شرکتهای کوچک با توانایی رشد و… بیشتر موردتوجه افراد قرار گرفتهاند.
شما میتوانید با کنارگذاشتن غرور خود و درخواست کمک از منابعی مانند گروه همکاران موفق و آگاه، به کسبوکار خود رونق بخشیده و آن را یکقدم به هدف نهایی نزدیکتر کنید.
۶. انتخاب یک مربی خوب
یک مالک موفق در زمینه کسبوکار میتواند نقش مؤثری را در موفقیت شما به همراه داشته باشد. این فرد میتواند یکی از دوستان یا اعضای خانواده شما بوده یا کسبوکار متفاوتتری از شما داشته باشد. مهم انتقال اطلاعات و دانستههای مدیریتی این فرد در زمینه کاری است که بهصورت تجربی آن را به دست آورده و در اختیار شما قرار میدهد.
۷. استخدام نیروی متخصص
بهکارگیری افراد متخصص کمک میکند تا سریعتر رشد کرده و با میزان خطای کمتری به سمت هدف نهایی خود گام بردارید. اگر بخواهید در تمامی زمینهها خودتان فعالیت داشته باشید لازم است تا تجربه و مهارت کافی در آن را کسب کرده باشید که این مستلزم صرف زمان زیادی خواهد شد. شاید استخدام نیروی متخصص، هزینه زیادی داشته باشد؛ اما بازخورد نهایی آن چشمگیرتر خواهد بود.
۸. ارائه خدمات باکیفیت بالا
وجود کیفیت پایین در محصولات یا خدمات شاید در وهله اول موجب پسانداز هزینهها شود؛ اما در نهایت منجر به ازدستدادن مشتری خواهد شد. در این صورت ممکن است کار خود را ازدستداده و مجدد باید از صفر همه چیز را شروع کنید. یکی از نکات مهم در خدماترسانی به مشتریان، فراهمکردن دسترسی آسان به محصولات است. بهعنوانمثال ایجاد شرایطی برای دریافت محصول درب منزل مشتری موجب میشود تا تعداد بیشتری جذب شوند.
۹. بهرهمندی از مارکتینگ پلن
داشتن مارکتینگ پلن یکی از موارد قابلتوجه در کسب موفقیت است. هرچه محصول یا خدمات ارائه شده از جانب شما بهترین و باکیفیتترین باشد اما نتوانید آن را با تبلیغات خوب در معرض نمایش و دید مشتریان قرار دهید، نمیتوانید کسبوکار خود را توسعه دهید. شناخت نیاز جامعه و افراد از گامهای اولیه در داشتن مارکتینگ پلن یا نقشه بازاریابی درست است. برای طراحی آن لازم است تا به مواردی مانند روشهای بازاریابی، میزان بازدهی و توقعی که از اجرای هر یک از راهکارها دارید، هزینههای تخمینی و… را برآورد کنید تا یک برنامهریزی دقیق برای این کار داشته باشید.
اصل دوم: مدیریت کارآمد کسبوکار
۱. تمرکز بر عملیات اولیه
یکی از اصول مهم برای موفقیت در کسبوکار، داشتن تمرکز بر روی یک هدف و کار خاص است. از اینکه با قرارگرفتن هر فرصتی در سر راهتان بخواهید آن را امتحان کنید و در زمینه آن نیز فعالیت داشته باشید جدا خودداری کنید. داشتن تمرکز بر روی یک موضوع باعث میشود تا تمام تلاش، انرژی و منابع خود را برای موفق شدن در آن صرف کنید. ازاینرو بهتر بودن در یک حرفه و تخصص بهتر از انجام چندین کار با میزان مهارت متوسط است.
۲. تمرکز بر روی بودجهبندی نه درآمد
هرچند داشتن بازدهی و درآمد بالا یکی از اهداف راهاندازی کسبوکار است؛ اما لازم است که توجه اصلی خود را بر روی نقدینگی یا همان بودجه خود داشته باشید. برآورد هزینههای مصرفی و درست تخمینزدن آن از شکست کسبوکارتان جلوگیری خواهد کرد.یکی از راز های موفقیت کسب و کار های اینترنتی مدیریت بودجه میباشد برای آشنایی با این روش کافیست با یک مشاوره دیجیتال مارکتینگ همراه باشید
۳. درج یادداشتهای مالی
برایآنکه بتوانید یک کارآفرین یا مالک کسبوکار موفق باشید لازم است تا ریال به ریال خرج و مخارج خود در حین کار را یادداشت کنید. داشتن اطلاعات دقیق درباره منبع مالی، محل ذخیرهسازی درآمد و محل خرج از بروز مشکلات مالی به مقدار قابلتوجهی پیشگیری خواهد کرد. انجام این کار باعث میشود تا شما دید بازتری نسبت به مخارج و بازدهی داشته باشید. بهرهمندی از یک سیستم حسابداری و حسابرسی منسجم کمک میکند تا کمترین خرجها و سودها را ثبت کنید. با این کار میتوانید برای خرید مواد اولیه منبع ارزان و برای فروش منابع گستردهتری را انتخاب کنید.
۴. محدودکردن مخارج
یکی دیگر از اصول راهاندازی کسبوکار موفق، محدودکردن مخارج تا مقدار ممکن است. شما میتوانید بهجای اینکه از راههای پر خرج مانند شیوههای تبلیغاتی گران، استفاده از تجهیزات جدید استفاده کنید، با صرف مقدار کمتری پول به نتایج یکسانی دست پیدا کنید. در این صورت یاد خواهید گرفت تا در جایی که واقعاً به پول نیاز دارید آن را خرج کنید.
۵. ایجاد چرخه تأمین کارآمد
شروع هر کسبوکار و انجام فعالیت نیاز به یک سرمایهگذار و تأمینکننده مالی دارد. برقراری ارتباط سازنده با تأمینکنندگان و سرمایهگذاران و هم چنین حفظ مشتریان با ارائه خدمات منظم به آنها موجب افزایش بازدهی و سود خواهد شد. داشتن مدیریت موفق در ایجاد چرخه تأمین مالی کمک میکند تا بتوانید بخشهایی از کار را که به منابع ضرر میرسانند را حذف کنید.
۶. انتخاب شرکای استراتژیک
داشتن یک شریک کاری خوب مانند یک مربی میتواند به مقدار زیادی در رشد و توسعه کسبوکار تأثیرگذار باشد. داشتن تعامل سازنده با سایر همکاران در زمینه کاری و افرادی که به هر نحوی میتوانند موجب پرورش شما شوند، باعث میشود تا با انجام تبلیغات رایگان به بازارهای جدید معرفی شوید. علاوه بر این داشتن رابطه خوب با شرکای دیگر موجب کاهش هزینههای کسبوکار میشود.
۷. توجه به بدهیها
باتوجهبه این موضوع که شروع هر کسبوکاری با خطرات و ریسکهای خاص خود همراه است، لازم است تا درباره میزان نقدینگی خود ساختاربندی اصولی داشته باشید تا در زمان بازپرداخت بدهیها با مشکل جدید روبرو نشوید. در واقع لازم است بازپرداخت بدهیهای خود را نسبت به سایر عوامل در اولویت قرار دهید.
اصل سوم: رشد و ارتقا کسبوکار
۱. معرفی کسبوکار
داشتن اطلاعات جامع و مفید درباره اهداف، نوع خدمات و محصولات ارائه شده، مسیر و برنامهریزی که برای دستیابی به مقاصدتان دارید تا مقدار زیادی به شما کمک میکند تا هنگام صحبت با مشتری یا معرفی کسبوکارتان بتوانید هدفمند و اصولی صحبت کنید. این کار را میتوانید در زمان جذب سرمایهگذار نیز به بهترین شکل انجام دهید.
۲. کسب شهرت
برایآنکه بتوانید یک مالک موفق برای کسبوکار خودتان باشید لازم است تا بین مشتریان خود شهرت خوب کسب کنید. این موضوع یک بازاریابی و تبلیغات رایگان را برای شما به دنبال دارد. همگامشدن کسبوکار در جهت برآوردن نیازهای مشتریان از جمله اصول دستیابی به موفقیت در کسبوکار بهحساب میآید.
۳. شناسایی رقبا
نگاهکردن به وضعیت رقبا و بررسی استراتژی آنها در ارائه خدمات یا فروش محصولات موجب میشود تا شما بتوانید بدون انجام آزمونوخطا به مرحلهای برسید که آنها در حال حاضر در آن هستند.
۴. بهکاربردن فرصتهای رشد
اینکه شما چگونه از فرصتهای رشد و توسعه کسبوکار خود استفاده میکنید بسته به شرایط و اهدافتان دارد. برای این کار لازم است تا بهعنوان یک مالک موفق ریسک کرده و حرفه خود را به شیوههای مختلف از جمله افزایش فضای تولید، تأسیس مکان جدید و… توسعه دهد. این کار بهمراتب بهتر از ایستادن در نقطه موفقیت و درجازدن در آن است.
۵. تنوع بخشیدن به بخش درآمد
یکی از شیوههای رشد و توسعه درآمد و دستیابی به میزان سود بالاتر، ارائه خدمات جدیدتر در کنار فعالیت و کسبوکار خود است. برای این موضوع لازم است تا نیازهای مشتریان را شناسایی کرده و محصول و خدمات متفاوتی را ارائه دهید.
۶. قراردادن فروش در اولویت
فروش میتواند شما را به سود و درآمد برساند. در صورتی که بهترین و خلاقانهترین ایده کسبوکار را داشته باشید؛ اما موفقیتی در فروش نداشته باشید، عملاً هیچ کاری انجام ندادهاید. ازاینرو لازم است تا فروش را از ابتدا شروع کنید. پیشفروشکردن میتواند بهعنوان یک راهحل مناسب برای تأمین مقداری از هزینههای راهاندازی کسبوکار بوده و هم چنین میتوانید میزان استقبال مشتریان را نسبت به خدمات یا محصول خود را بسنجید تا در زمان فروش بهترین عملکرد را داشته باشید.
۷. قدردانی از کارمندان
خوشرو بودن، لبخندزدن و قدردانیکردن از زحمات کارمندان به شیوههای مختلف مانند کلامی، رفتار و عمل تا مقدار زیادی تأثیر مثبتی بر روزند کاری آنها خواهد داشت. این کار باعث میشود تا آنها نیز با روی گشاده با مشتریان رفتار کرده و در نهایت افراد بیشتری را به سمت خود جذب کنند.
۸. خودارزیابی
داشتن خودارزیابی کمک میکند تا میزان پیشرفت در مسیر کاری را مشاهده کرده و در صورت نیاز فعالیت جدیدی را انجام داده یا تغییراتی را در طول کار وارد کنید. دقت داشته باشید داشتن آگاهی نسبت به اصول راهاندازی کسبوکار و ترسیم نقشه راه هرچند از مهمترین دلایل موفقیت کاری به شمار میروند؛ اما عدم توجه به خودارزیابی باعث میشود تا از روند پیشرفت خود مطلع نبوده و در نهایت با شکست مواجه شوید. خودارزیابی را میتوانید بهصورت هفتگی، ماهانه یا سالانه انجام دهید.
یکی از مهمترین اصول راهاندازی کسبوکار، داشتن صداقت است. در صورتی که شما در ارائه محصول یا خدمات خود از اصل صداقت استفاده نکنید و کار خود را به بهترین حالت در اختیار مشتری قرار دهید، آنها عدم صداقت شما را درک خواهند کرد.
سخن پایانی
راهاندازی کسبوکار و دستیابی به موفقیت در آن مستلزم داشتن ایدههای خلاقانه، صرف زمان و انرژی مضاعف است. برایآنکه بتوانید در این راه به یک مالک موفق تبدیل شوید لازم است تا نسبت به اصول راهاندازی کسبوکار اطلاعات جامعی داشته باشید. هرچند یکی از مهمترین شرایط راهاندازی کار، برخورداری از شرایط مالی و مدیریت منابع است؛ اما رعایت اصول نیز نقش مؤثری را در دستیابی به اهداف و موفقیت ایفا میکنند. از طرفی وجود خطرات و چالشهایی که در طول مسیر موفقیت با آن مواجه خواهید شد موجب میشود تا برای رفع و کاهش آنها، اصول راهاندازی کسبوکار را بیاموزید. داشتن خلاقیت و نوآوری، بهرهمندی از نیروهای متخصص، داشتن نقشه راه، استفاده از شیوههای تبلیغاتی سازنده، شناسایی نیازهای جامعه و مشتریان و… از جمله اصولی هستند که با داشتن آگاهی نسبت به آنها میتوانید نبض بازار را به دست گرفته و بهعنوان یک مالک یا کارآفرین موفق شناخته شوید.