کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار
در بازار رقابتی امروز نگه داشتن کارکنان و مشتریان یکی از دغدغههایی است که ذهن مدیران را درگیر کرده و به خاطر همین موضوع کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار اهمیت پیدا کرده است. در چند سال گذشته یکی از مواردی که سبب افزایش و رونق بیزینسها میشود بازیسازی است. ساز و کار بازی در بهبود عملکرد فروش، خدمات به مشتریان و آموزش نقش مؤثر و بسزایی دارد.
کاربرد گیمیفیکیشن بسیار زیاد بوده به صورتی که یکی از تغییرات جدید در فناوری و اطلاعات به حساب میآید که دنیای بیزینس را متحول کرده و روز به روز قسمتهای بیشتری را پوشش میدهد. در این سیستم از المانهای بازی مانند جوایز، نشانها و مدالها استفاده میشود تا انگیزه برقراری و حفظ ارتباط در کاربر ایجاد گردد. در این مقاله از سایت دکتر حسین یوسفی، قصد داریم شما را با کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار آشنا کنیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
گیمیفیکیشن چیست؟
گیمیفیکیشن به معنای استفاده از مشخصههایی است که سبب افزایش تعامل و وفاداری کاربر میشوند. این موضوع به نوعی، از المانهای بازی برای رسیدن به اهداف در فضایی کمک میگیرد که هیچ ربطی به بازی ندارد؛ اما با ایجاد بازی و سرگرمی باعث میشود میل و رغبت برای انجام کارهایی که فرد هیچ علاقهای برای انجام آن را ندارد ایجاد شود. نمیتوان از هر نوع بازی در کسب و کار استفاده کرد بلکه گیمیفیکیشن دارای اصولی است که باید آنها را رعایت کرد. این اصول شامل شناخت مخاطب، ارتباط با کسب و کار، رقابت و ایجاد انگیزه و روش تبدیل بازی به پول است.
انواع گیمیفیکیشن
با بازیسازی برنامهها از نظر ساختار یا محتوا میتوان کسب و کار و همچنین نتیجه نهایی کار را بهبود بخشید. گیمیفیکیشن به دو دسته ساختاری و محتوایی تقسیم میشوند که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند که در زیر به بیان ویژگیهای آنها میپردازیم.
گیمیفیکیشن ساختاری
این نوع گیمیفیکیشن زمانی رخ میدهد که شما از المانهای بازی در محتواهایی استفاده میکنید که هیچ ربطی به بازیسازی و سرگرمی ندارد. استفاده از آن سبب افزایش انعطاف، کارایی بالا و کاهش هزینههای یک برنامه برای جذب مخاطب میشود. شما با توجه به میزان رشد و ارتقایی که دارید امکانات بیشتری دریافت میکنید که همین نکته باعث ایجاد انگیزه برای پیشرفت بیشتر در کارها و برنامهها میگردد.
گیمیفیکیشن محتوا
این گیمیفیکیشن هنگامی اتفاق میافتد که برنامه شما کاملاً بازی محور و بر اساس بازی و سرگرمی باشد. با توجه به ارتباط اهداف برنامه با نتیجه نهایی بازی، این مدل از گیمیفیکیشن تخصصیتر بوده و از انعطاف کمتری برخوردار است؛ همچنین به سرمایه بیشتری نیاز دارد تا استراتژیهای دقیقتری برای آن طراحی شود.
کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار به چه صورت است؟
کاربردهای تجاری
در این حوزه کاربردهای فراوانی مانند مدیریت اطلاعات، مدیریت مالی، مدیریت ارتباطات با مشتریان وجود دارد.
آموزش کارکنان برای انگیزش و ایجاد رقابت در کارکنان
آموزش دادن به کارکنان در محل کار به منظور ایجاد انگیزه و حس رقابت در آنها ضروری است. با استفاده از بازیهایی مانند ERPSim SAP و Innov8 IBM و PlantVille Siemens میتوان تأثیر بیشتری بر درونی کردن دانش در کارکنان ایجاد نمود. از طرفی با آموزش پرسنل کارکنان در مورد محصولات تازه شده، به روز نگه داشته میشوند و آنها را طبق دستورالعملهای پویا آموزش میدهند.
مدیریت منابع انسانی
عملیات جذب و استخدام منابع انسانی از کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار است که به وسیله این استراتژی تأثیرگذارتر خواهد بود. مشاوره کسب و کار هم میتواند کمک بارزی در این زمینه ارائه دهد.
تشکیل تیم و کنفرانس
از جمله مواردی که در بهبود همکاری، ایجاد تیمهای بهتر و اثربخشتر نقش بسزایی دارد، استفاده از شرکتهای طراحی بازی نظیر GoGames و دیگر شرکتهای مشابه برای تشویق و سرگرم کردن شرکتکنندهها است.
ارزیابی پیشرفت کارکنان
از دیگر کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار این است که کارکنان به راحتی میتوانند پیشرفت خود را ارزیابی کنند و نقاط ضعف و قوت خود را بشناسند و اقداماتی را انجام دهند که به پیشرفت و موفقیت آنها کمک کند. گیمیفیکیشن با آشکارسازی اهداف، دستاوردها و معیارها تعهد را در بین کاربران ایجاد میکند.
مزایای گیمیفیکیشن
این استراتژی دارای مزایای زیادی است که باعث شده بسیاری از کاربران از آن برای پیشبرد اهداف خود استفاده کنند و کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار را توسعه دهد. از جمله مزایای آن عبارت است از:
افزایش مشارکت و تعامل
این امر سبب افزایش تعامل افراد در فعالیتهایی میشود که در آن حضور دارند. امکان آن وجود دارد که این تعامل در جوامع آموزشی، کسب و کاری و حتی محیطهای آنلاین صورت بگیرد.
جذب و همبستگی
گیمیفیکیشن به خاطر ملموس بودن جذابیت خاصی دارد و ارتباط عاطفی بین کاربران و برند ایجاد میکند. این همبستگی تعهد و وفاداری کاربران به برند را نیز افزایش میدهد.
تحرک و انگیزه
به واسطه این چالشها و مسابقات، مخاطبان تشویق میشوند تا برای رسیدن به اهداف خود تلاش بیشتری کنند.
بهبود تجربه کاری
ایجاد سیستمهای پاداش و امتیازدهی باعث میشود که کاربران به این نتیجه برسند که تلاشهای آنها سبب رشد و پیشرفتشان شده و تجربه کاریشان را بهبود میبخشد.
افزایش همکاری
در این استراتژی لازمه رسیدن به اهداف، مشارکت و همکاری افراد در بازیها و چالشهایی است که وجود دارد.
بهبود یادگیری
ایجاد چالشهای آموزشی و سیستمهای پاداش سبب افزایش انگیزه در درس خواندن افراد میشود و فرایند یادگیری را جذابتر میکند.
افزایش انعطافپذیری
گیمیفیکیشن فضای سازمانی را منعطف میکند و شرکتها میتوانند تغییراتی مانند تحول دیجیتال، تغییر فرهنگ سازمانی و انجام پروژههای جدید را با اشتیاق انجام دهند و سبب میشود سازمانها کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار را بیشتر درک کنند.
جمعآوری و تحلیل دادهها
از طریق گیمیفیکیشن میتوان درباره رفتار و عملکرد کاربران اطلاعات مفیدی جمعآوری کرد. این دادهها میتواند در تصمیمگیریها و ارتقای فعالیت کمک بسیار شایانی به شرکتها بکند.
اثربخشی در پیادهسازی هدفها
گیمیفیکیشن میتواند با ایجاد سیستمهای امتیازدهی و جوایز، اثربخشی در پیادهسازی هدفها را افزایش دهد.
نتیجهگیری
گیمیفیکیشن در کسب و کار به عنوان یک راهکار جذاب مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از مواردی مانند رقابت، جوایز و سیستمهای پاداش میتوان انگیزه کاربران را افزایش داد و تعامل آنها را بهبود بخشید. کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار بسیار گسترده است. این استراتژی در مدیریت منابع انسانی با جذب و استخدام نیروی انسانی، مشارکت کارمندان را افزایش داده و وفاداری آنان را با شرکت و برند تقویت میکند؛ همچنین در زمینه آموزش باعث تحریک یادگیری میگردد و تأثیر بیشتری بر درونی کردن دانش در کارکنان میگذارد. به علاوه، گیمیفیکیشن میتواند در تیمبندی و همکاری نیز مؤثر باشد و با ایجاد بازیهای گروهی، همکاری بین اعضای تیم را تقویت کند. اما برای دستیابی به نتایج مطلوب، این فرایند باید با هدف اصلی کسب و کار همخوانی داشته باشد و نتیجه مورد نظر را به صورت مؤثر فراهم کند. در صورت وجود هر گونه ابهام در مورد کاربرد گیمیفیکیشن در کسب و کار میتوانید سؤالات خود را در بخش کامنتها مطرح نمایید.