دکتر حسین یوسفی

CEO کیست؟ وظایف مدیر ارشد اجرایی

CEO کیست؟ وظایف مدیر ارشد اجرایی در سازمان

بسیاری از افراد کلمه CEO را با سئو سایت که در موتورهای جستجو تأثیر به سزایی دارد اشتباه می‌گیرند. سؤالی که مطرح می‌شود این است که CEO کیست و چه وظایفی را بر عهده دارد؟ اصطلاح CEO بیشتر در سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ به کار برده می‌شود، در واقع مدیر ارشد اجرایی که در کسب موفقیت‌های کوچک و بزرگ سازمان به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم نقش مؤثری را ایفا می‌کند.

 

مدیر ارشد اجرایی

CEO کیست؟

به بالاترین رتبه اجرایی یک شرکت یا سازمان که رفتار و مسئولیت‌های او در گرفتن بزرگ‌ترین تصمیمات درون‌سازمانی تأثیر به سزایی دارد را CEO یا مدیر ارشد اجرایی می‌نامند. برای پاسخ به این سؤال که ceo کیست می‌توان گفت، این کلمه از مخفف کلمات Chief Executive Officer گرفته شده است، در واقع فردی که مسئولیت تام شرکت یا سازمان را برعهده داشته و موظف است گزارشی از عملکرد خود را به هیئت‌مدیره گزارش دهد.
اندازه و ساختار سازمان، دو فاکتور تأثیرگذار بر دامنه مسئولیت مدیر ارشد اجرایی است. به‌عنوان‌مثال از جمله وظایف ceo در یک شرکت کوچک نظارت بر روند اجرایی پروژه‌های مختلف، پر کردن خلاء‌های ایجاد شده در کار تیمی و هم چنین داشتن نقش مؤثر در گرفتن تصمیمات سطح متوسط تا پایین سازمان را می‌توان نام برد همچنین برای رشد سریع تر کسب و کار کوچکتان میتوانید از مشاوره کسب و کار های کوچک استفاده کنید.. این در حالی است که در یک شرکت بزرگ، مدیر ارشد اجرایی باهدف رشد شرکت بیشترین تمرکز را بر روی تصمیمات سطح بالا داشته و امور مرتبط با فعالیت‌های روزانه را به دیگر مدیران سازمان واگذار می‌کند.
یکی از مهم‌ترین وظایف مدیر ارشد اجرایی به‌عنوان بالاترین مقام در سازمان‌های مختلف، مدیریت تیم و هدایت آن‌ها به سمت دستیابی به هدف نهایی است. سهام‌داران مختلف وظیفه انتخاب ceo را بر عهده دارند و او نیز مشابه با سایر کارمندان اما با مسئولیت‌های سازنده‌تر و تأثیرگذار بر سرنوشت سازمان فعالیت خود را انجام می‌دهد. ازاین‌رو موظف است تمامی گزارش‌های خود را به اعضای هیئت‌مدیره انتقال دهد.
چنانچه قصد دارید به‌عنوان یک مدیر ارشد اجرایی در سازمانی فعالیت داشته باشید باید درک صحیحی از ceo و وظایف او داشته باشید. لازم است دانش خود را نسبت به سایر پرسنل افزایش داده و یک سطح فراتر از آن‌ها فکر کنید تا بتوانید استراتژی‌های سطح بالایی را برای سازمان اتخاذ کنید. یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای این هدف لازم است انجام دهید، تغییر لحن و رفتارتان است، همچنین میتوانید از کوچینگ دکتر حسین یوسفی برای بالابردن دانش خود به عنوان یک CEO یا مدیر ارشد اجرایی استفاده کنید.

 

مسئولیت‌های مدیر ارشد اجرایی

 

آیا CEO از تصمیمات مدیران همیشه آگاه است؟

هرچند ceo به‌عنوان مدیر ارشد اجرایی عهده‌دار مدیریت و رهبری سازمان بوده و از برنامه‌ریزی امور، اجرای راهکارها و تصمیمات مهم، تعیین اهداف باهدف بهبود عملکرد شرکت را بر عهده دارد، لازم است تا نسبت به تمام تصمیمات مدیریتی آگاهی داشته باشد. اما این مسئله به معنای این نیست که او می‌تواند به‌صورت مستقیم در تمامی تصمیمات و جزئیات امور داخلی شرکت نیز دخالت داشته باشد.
در نتیجه از مهم‌ترین مواردی که لازم است مدیر ارشد اجرایی در یک سازمان نسبت به آن‌ها اطلاعات کافی داشته و بدون دخالت در آن‌ها بر روند تصمیمات اصلی سازمان نظارت داشته باشد، عبارت‌اند از:

  • تعیین معیارهایی موردنیاز تصمیم‌های مهم مدیران و کارمندان سازمان
  • بررسی تمامی گزارش‌ها و اطلاعات عملکردی سازمان به‌دقت
  • صحبت با مدیران در زمینه گزارش‌ها و دریافت توضیحات لازم

 

مسئولیت‌های مدیر ارشد اجرایی یا CEO

 

مسئولیت‌های مدیر ارشد اجرایی

همان‌طور که گفته شد، وظایف مدیر ارشد اجرایی بسته به ساختار و اندازه سازمان تعیین می‌شود. علاوه بر این مرحله‌ای که شرکت در آن قرار دارد نیز مهم خواهد بود. به‌عنوان‌مثال در برخی مواقع یک CEO می‌تواند در امور مالی یا بازاریابی نیز وارد شده و برخی از وظایف مانند جذب سرمایه در مراحل سرمایه‌گذاری سازمان را بر عهده داشته باشد. از جمله مسئولیت‌های مدیر ارشد اجرایی در شرکت‌های مختلف را می‌توان به‌صورت زیر بیان کرد:

 

۱. تنظیم و اجرای استراتژی‌های سازمانی

هر شرکت برای دستیابی به اهداف خود و حرکت به سمت جلو ممکن است با چالش‌های متعددی مواجه شود، در این مسیر داشتن برنامه و استراتژی هدف‌مند می‌تواند کمک بزرگی به سازمان در نجات از پیامدهای ناگوار چالش‌ها داشته باشد. در واقع داشتن یک برنامه یک تا چند ساله برای انجام فعالیت‌ها لازمه موفقیت هر سازمان و کسب‌وکاری است.
تنظیم و اجرای این راهبردها و برنامه‌ها توسط مدیر ارشد اجرایی یا همان CEO انجام می‌شود. این فرد باتوجه‌به رتبه‌ای که در سازمان دارد، توانایی این را دارد که پس از مشورت با سایر مدیران و اعضای هیئت‌مدیره، برنامه‌ریزی کرده و آن را عملی کند. مواردی که در حیطه اختیارات ceo قرار دارد، عبارت‌اند از:

  • تصمیم‌گیری درباره خط تولید محصولات جدید
  • پیداکردن بازارهای بالقوه جدید
  • کاهش خطرات
  • محافظت از مزیت‌های رقابتی
  • استفاده بهینه از فرصت‌های ایجاد شده
  • تصمیم‌گیری باهدف دورشدن از تهدیدها

 

۲. تشکیل تیم رهبری ارشد

هرچند یک مدیر ارشد اجرایی توانایی استخدام و اخراج کارکنان درون‌سازمانی را بر عهده ندارد اما می‌تواند افراد بااستعداد که ذهن خلاق و ایده‌پرداز داشته و هم چنین توانایی قدرت بالای حل مسائل را دارند، را در کار استفاده کند. تیم رهبری که یک ceo می‌تواند آن را تشکیل دهد، شامل موارد زیر است:

  • مدیر ارشد مالی
  • مدیر ارشد عملیات
  • مدیر ارشد ریسک
  • مدیر ارشد فنی
  • مدیر ارشد استراتژی
  • مدیر ارشد سرمایه‌گذاری
  • مدیر ارشد فناوری
  • مدیر داخلی
  • و…

 

۳. اتخاذ تصمیمات مالی و تخصیص سرمایه

یکی دیگر از مسئولیت‌های مدیر ارشد اجرایی، برنامه‌ریزی بودجه کلی سازمان به‌منظور اجرایی‌کردن طرح‌های راهبردی تأثیرگذار است. در واقع ceo تمام تلاش خود را می‌کند تا با میزان بودجه در دسترس، اقدام به سرمایه‌گذاری کرده و پروژه‌های با سودآوری مناسب را اجرا کند. علاوه بر این او می‌تواند نظر خود را درباره زمان و نحوه جذب سرمایه و استفاده بهینه از آن را به مدیران ارائه دهد. برخی از راهبردهای مالی عبارت‌اند از:

  • بازپرداخت بدهی
  • سرمایه‌گذاری مجدد
  • توزیع سهام از طریق بازخرید آن یا سود سهام به‌دست‌آمده

 

۴.تعیین چشم‌انداز و ارزش سازمان

چشم‌انداز همان اهداف و آینده‌ای است که سازمان قرار است به آن دست پیدا کند. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های داشتن چشم‌انداز، سرمایه‌گذاری افراد مختلف بر روی سازمان است. ازاین‌رو یکی از اصلی‌ترین وظایف ceo تنظیم و نوشتن چشم‌انداز مناسب و قابل‌دستیابی است. در این مسیر رفتار، نحوه معرفی خود به دیگران، نوع تعامل با دیگر اعضای سازمان و نوع پوششی که یک مدیر ارشد اجرایی دارد، تأثیر به سزایی در پیشبرد اهداف سازمان خواهد داشت. در نتیجه تمامی نگاه‌ها معطوف به او خواهد بود.

 

۵.داشتن ارتباط مناسب با ذی‌نفعان

CEO بالاترین رتبه یک سازمان را داشته و نمایانگر چهره شرکت در برابر گروه‌های مختلف از جمله مردم، مطبوعات، قانون‌گذاران، کارکنان، مشتریان یا هر فردی که به‌نوعی با شرکت در تعامل است خواهد بود. داشتن اتحاد از مهم‌ترین فاکتورهای مؤثر در پیشرفت و دستیابی به اهداف سازمان است.
هرگاه تمامی کارکنان شرکت برای رسیدن به هدف و چشم‌اندازهای طراحی شده تلاش کنند، سازمان در مدت‌زمان کوتاه‌تری به موفقیت دست پیدا خواهد کرد. عدم وجود هماهنگی و نظم بین کارمندان موجب بروز چالش‌های متعدد شده و در نهایت منجر به شکست سازمان خواهد شد. در نتیجه داشتن تعامل و ارتباط سازنده و صحیح با کارمندان یا ذی‌نفعان از مهم‌ترین وظایف مدیر ارشد به‌حساب می‌آید.
در نهایت، وظایف مدیر ارشد اجرایی شامل موارد زیر می‌شود:

  • مدیریت کامل مجموعه
  • طراحی و تنظیم چشم‌انداز آینده شرکت
  • نظارت مستمر بر روند تمامی امور
  • تنظیم و تدوین استراتژی و راهکار برای تمامی بخش‌های درون‌سازمانی
  • مشخص‌کردن تمامی مسئولیت‌های مدیران داخلی و انتقال شرح وظایف آن‌ها در طول جلسه
  • نظارت بر نحوه برخورد کارکنان با مشتریان و افزایش مشتری مداری
  • حضور در جلسات و دریافت گزارش از روند اجرایی
  • تنظیم و زمان‌بندی جلسات ارائه گزارش مدیران
  • بررسی عملکرد کارمندان متناسب با چشم‌انداز سازمان
  • نظارت بر میزان درآمد سازمان، مدیریت هزینه‌ها و پرهیز از پرداخت هزینه برای بخش‌های با بازدهی کم
  • داشتن برنامه مؤثر در زمینه توسعه خط تولید
  • برنامه‌ریزی جهت افزایش کیفیت محصولات تولیدی
  • تنظیم برنامه مدون باهدف حفظ مشتریان و پرسنل

 

ویژگی‌های مدیر ارشد اجرایی موفق

 

مهم‌ترین ویژگی‌های مدیر ارشد اجرایی موفق

ازآنجایی‌که هر فردی توانایی و استعداد رهبری و مدیریت را ندارد، یک مدیر ارشد اجرایی به‌منظور قراردادن سازمان در مسیر صحیح و دستیابی به اهداف باید ویژگی‌هایی داشته باشد که عبارت‌اند از:

۱. اشتیاق و انگیزه زیاد باهدف گذر از تمامی چالش‌ها و فشارهای این موقعیت شغلی

۲. داشتن بینش شفاف و به‌روز بودن اطلاعات به‌منظور ارائه راهبردهای تجاری مؤثر جهت کنترل بازار و سبقت‌گرفتن از سایر رقبا با داشتن دیدی جلوتر از عموم مردم متناسب با نیازهای مردم و جامعه

۳. توانایی مهارت رهبری قوی به‌منظور جذب افراد مستعد، خلاق و حامی چشم‌اندازهای شرکت مانند سرمایه‌گذاران زیاد برای انجام پروژه‌های سازمانی

۴. برخورداری از مهارت ارتباطی مؤثر با دیگران باتوجه‌به اینکه مدیر ارشد اجرایی در مرکز توجه قرار داشته و ارائه یک پیام نامناسب می‌تواند آینده سازمان را به خطر اندازد. توانایی گوش‌دادن به دیگران از جمله مهارت‌های ارتباطی یک ceo است.

 

تفاوت رئیس هیئت‌مدیره و ceo چیست؟

باتوجه‌به تعاریف و مسئولیت‌های مدیر ارشد اجرایی می‌توان گفت، ceo عهده‌دار شرکت است. این در حالی است که رئیس هیئت‌مدیره به‌عنوان کسی که مسئولیت هیئت‌مدیره را دارد، فعالیت کرده و توسط اعضا انتخاب می‌شود. این فرد قدرت حاکمیت بر سازمان را نداشته؛ اما توانایی تغییر نظر اعضا درباره موضوعی را دارد. مدیر ارشد اجرایی تابع و پیرو رئیس هیئت‌مدیره بوده و توسط او انتخاب می‌شود.

 

سخن پایانی

مدیر ارشد اجرایی یا همان ceo در واقع مدیرعامل شرکت یا سازمان است که نقش مؤثری در موفقیت و شکست آن دارد. اصلی‌ترین تصمیمات و مسئولیت‌های سازمان بر عهده ceo است. مسئولیت‌های مدیر ارشد اجرایی بسته به ساختار و نوع شرکت می‌تواند متفاوت باشد. از مهم‌ترین وظایف ceo، طراحی و تنظیم اهداف و چشم اندازه آینده سازمان است. برای‌آنکه یک مدیر ارشد اجرایی بتواند وظایف خود را به بهترین شکل انجام داده و تأثیر به سزایی در عملکرد و بهره‌وری سازمان از جمله حفظ رتبه خود در بین رقبا را داشته باشد، لازم است تا از ویژگی‌هایی مانند داشتن مهارت ارتباطی مؤثر با کارمندان و مشتریان، توانایی رهبری قوی، انگیزه و بینش شفاف داشته باشد.

درباره نویسنده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
تیم پشتیبانی ما اینجاست تا به سوالات شما پاسخ بده !
👋 سلام، چطور میتونم کمکتون کنم ؟
پیمایش به بالا