استارتاپها، شرکتهای نوپایی بوده که با استفاده از ایدههای خلاقانه در حال تولید و توسعه محصولات و خدمات جدید هستند. هر فردی قبل از ایجاد یک استارتاپ باید مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها را بداند تا بتواند به هدف خود برسد. بنیانگذاران این کسب و کارها، باید مسیرهای پر پیچ و خمی را بگذرانند و با چالشهای زیادی روبرو شوند تا به موفقیت برسند. موفقیت استارتاپها تأثیر زیادی در کسب و کار دارد و میتواند آن را متحول کند.
از طرفی دیگر این امکان وجود دارد که ایدهشان عملی نشود و با شکست مواجه شوند که با شناخت دلایل شکست خود تجربههای زیادی کسب میکنند و ادامه مسیر برای آنها هموار میشود. در این مقاله از سایت دکتر حسین یوسفی، با ما همرا باشید تا عواملی که در موفقیت و شکست استارتاپها تأثیر دارد را برای شما بیان کنیم تا با داشتن اطلاعات زیاد و ذهنی باز اقدام به راهاندازی استارتاپ کنید.
مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها چیست؟
با توجه به این که راهاندازی استارتاپها بسیار رواج پیدا کرده است و بیش از نیمی از آنها در همان سالهای ابتدایی با شکست مواجه میشود و تعداد کمی از آنها در کسب و کار خود موفق میشوند و به هدف خود میرسند. در ادامه به بررسی مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها میپردازیم.
عوامل اصلی موفقیت استارتاپها
قبل از شروع یک استارتاپ، باید عواملی که سبب موفقیت کسب و کار میشود را بررسی نماییم. عوامل اصلی که میتوانند بر موفقیت یک استارتاپ تأثیر بگذارند به شرح زیر است:
زمانبندی
انجام هر کاری حتی عرضه محصول و خدمت باید در زمان و مکان مناسب انجام شود. اگر ایده خود را زود عملی کنید ممکن است هیچ تقاضایی برای آن نباشد و اگر دیر وارد بازار شوید، امکان دارد محصولتان منسوخ شده باشد. پس راهاندازی استارتاپ در زمان مناسب میتواند موفقیت را به دنبال داشته باشد. برای این کار میتوانید از کوچینگ کسب و کار کمک بگیرید.
جذب استعداد
لازمه گسترش پایدار استارتاپها جذب و حفظ استعدادهای برتر است. در سطوح بالا، توانایی هدایت از طریق تغییر، تصمیمگیری در شرایط نامشخص و سازگاری با چالشهای جدید بازار از اهمیت بالایی برخوردار است. تقاضا برای چنین استعدادهایی در حال افزایش است و جذب افراد مجرب و داشتن گروهی از متخصصان با استعداد در سازمان، باعث موفقیت استارتاپ میگردد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم روش دلفی ((Delphi چیست؟ کاربرد روش دلفی را مطالعه کنید.
تأمین مالی
توانایی کسب منابع مالی یکی از مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها است که طبق آمار 38 درصد شرکتها ی نوپا به دلیل کمبود پول و نداشتن سرمایه با شکست مواجه میشوند. از دلایل عدم توانایی در تأمین مالی میتوان به پر خطر بودن فعالیت، تمایل نداشتن برخی از مؤسسات مالی به اعطای وام به استارت آپهایی که مشتری ندارند و… باشد.
برای دریافت بودجه باید نشان دهید که توانایی تولید محصول تجاری قابل دوام و پتانسیل قوی برای توسعه و رشد را دارید.
شخصیت شما
شخصیت یک بنیانگذار از جهات مختلف بسیار مهم است. مثلاً نحوه رفتار شما با کارمندان، مذاکره با فروشندگان و نزدیک شدن به مشتریان در موفقیت استارتاپ نقش بسزایی دارد و این که با توجه به جایگاه شما به عنوان بنیانگذار کسب و کارتان، تفسیرها و قضاوتهای شما راهگشا خواهد بود.
از مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها میتوان به مهارتها، پیشرفتهای قبلی، پیشینه حرفهای، و قابلیتهای کارآفرینی اشاره کرد؛ همچنین ویژگیهایی مانند انعطافپذیری، صداقت، قابلیت اطمینان و پشتکار در موفقیت و پیشرفت کارآفرینان مؤثر است.
عوامل اصلی شکست استارتاپها
عواملی وجود دارد که استارتاپها را به سمت شکست سوق میدهد که عبارتند از:
بازارسنجی نادرست
بازارسنجی نادرست به این معنی است که بنیانگذاران استارتاپها، نیاز بازار را به خوبی نشناختهاند. طبق آمار 42 درصد شرکتهای نو پا نمیدانند که بازار به چه چیزی احتیاج دارد و بدون آگاهی، اقدام به تولید و عرضه میکنند که در نتیجه تقاضایی برای محصولاتشان وجود ندارد و در کوتاه مدت با شکست مواجه میشوند. مشاوره کسب و کارهای کوچک میتواند شما را در این امر یاری کند.
کمبود بودجه
طبق بررسیهای انجام شده 29 درصد استارتاپها با کمبود بودجه و اتمام نقدینگی مواجه هستند و نسبت به قوانین مالیاتی و بیمه اطلاعات کافی ندارند. در این صورت مدیران کسب و کارها، انجام کارهای مالی شرکت را خود به عهده میگیرند؛ اما به دلیل بی تجربگی و کمبود بودجه شکست میخورند.
بالا بودن رقابت
از زمانهای گذشته تا به حال در راه تجارت رقابت شدید بوده و کسی که نتواند خود را با شرایط وفق دهد شکست خواهد خورد. طبق آمار موجود، 19 درصد مدیران شرکتهای کوچک درباره دنیای تجارت شناختی ندارند و پس از مدتی نمیتوانند ادامه دهند. جهت کسب اطلاعات تکمیلی در این رابطه میتوانید روشهای تجزیه و تحلیل رقبا در کسب و کار را مطالعه کنید.
قیمتگذاری نادرست
بهترین روش قیمتگذاری بر روی محصولات این است که ابتدا محصول را با قیمتی متناسب با هزینههای تولید آن وارد بازار کنند و سپس با توجه به تقاضای آن، تغییری در قیمتش ایجاد شود. از مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها قیمتگذاری نادرست است که طبق بررسیهای انجام شده، 18 درصد استارتاپها روشهای صحیح قیمتگذاری را نمیدانند که این موضوع یکی از دلایل شکست آنها است.
محصولات بی کیفیت
گاهی اوقات همه موارد مانند ایدههای ناب و قیمتگذاری به خوبی پیش میرود؛ اما محصولات تولید شده آن قدر بی کیفیت است که تقاضای خود را از دست میدهند و باعث شکست میشود. 17 درصد استارتاپها به دلیل کوتاهی کردن و بی توجهی در مرحله کنترل، محصولات نامرغوب را ارائه میدهند که در نهایت با شکست مواجه میشوند.
عدم توجه به بازاریابی
اگر همه شرایط به خوبی پیش رود و استارتاپها به دلیل استفاده نکردن از بازاریابی قوی، برای محصولاتشان مشتری نداشته باشند، دچار ضرر میشوند که این موضوع شکست آنها را به دنبال دارد. 14 درصد استارتاپها به دلیل بازاریابی ضعیف و نداشتن تبلیغات به موفقیت نمیرسند.
عدم توجه به مشتری
نظرات مشتریان و بازخورد آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است که در صورت بی توجهی به آن، شرکتها نمیتوانند نقاط قوت و ضعف کسب و کار خود را شناسایی کنند. 14 درصد استارتاپها به این نکته توجه نمیکنند که بیزینس آنها به شکست ختم میشود.
زمانبندی نادرست
یکی از مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها راهاندازی آنها در زمان مناسب است. بعضی از آنها زودتر از پیشرفت تکنولوژی شروع به کار میکنند و بازار به آنها و محصولاتشان احتیاج ندارد، یا این که آن قدر دیر فعالیت خود را آغاز میکنند که جایشان را به رقبا میدهند که هر دو این حالتها منجر به شکست میشود.
لازم به ذکر است که 23 درصد استارتاپها به خاطر ندانستن زمان درست شکست خوردهاند. با بهرهگیری از مشاوره کسب و کار قادر خواهید بود زمان مناسبی را برای راهاندازی استارتاپ انتخاب کنید.
نتیجهگیری
موفقیت یک استارتاپ به عواملی مانند زمانبندی، داشتن کارکنان مناسب، توانایی کسب منابع مالی و ویژگیهای شخصیتی بنیانگذار بستگی دارد. از طرفی دیگر فردی که قصد راهاندازی استارتاپ را دارد باید توانایی پیشبینی تقاضای بازار را داشته باشد و با توجه به نیاز مشتری در زمان مناسب محصولات خود را عرضه کند. از طرفی باید تیمی از متخصصان مجرب را در شرکت خود داشته باشد تا بتواند به موفقیت برسد.
کمبود بودجه، زمانبندی نادرست، عدم توجه به مشتری، بالا بودن رقابت و… از مواردی هستند که یک استارتاپ را با شکست روبرو میکنند. پس قبل از راهاندازی یک کسب و کار مهمترین عوامل موفقیت و شکست استارتاپ ها را باید بدانیم تا در ادامه مسیر با چالش مواجه نشویم. برای آشنایی بیشتر با مجموعه دکتر حسین یوسفی، صفحه درباره ما را چک کنید و به واسطه اطلاعات موجود در صفحه به آموزههای خود درباره این مجموعه بیفزایید. در صورت وجود هر گونه ابهام میتوانید سؤالات خود را در بخش کامنتها مطرح کنید.